13 Haziran 2016 Pazartesi

Şadok Reçeli Tarifi

Narenciye sezonunda şadok ve turunç gibi birbirinden şifalı meyvelerle çok lezzetli reçeller pişirebilir ve kış boyunca bu reçellerinizi sevdiklerinizle birlikte afiyetle yiyebilirsiniz. Az bilinen reçel tariflerinden biri olan şadok reçeli, genellikle Akdeniz çevresinde yaygın bir lezzettir. Şadok, market ve manavlarda pek bulunmayan bir meyvedir. Bahçesinde şadok ağacı olan ev hanımları, narenciye mevsimi geçmeden bu meyveleri reçel yaparak değerlendirebilirler. C vitamini kaynağı olan bu reçel güne daha dinç başlamanıza yardımcı olacaktır. Şadok reçeli yapılışı için birkaç tane şadok meyvesi yeterli olmaktadır. Bu reçelde genellikle sadece meyvenin dış kabukları kullanılır ve rulo haline getirilerek hazırlanır. Aşağıda bir adet şadoktan yapılan reçel tarifini sizlerle paylaştık. Dilerseniz reçelinize portakal suyu ve karanfil de ilave edebilirsiniz.

Şadok, turunçgiller arasında meyvesi en büyük olan narenciyedir.  Şadok meyvesi "pomelo"  ve "kuru greyfurt" ismi ile de bilinir. Adeta büyük bir limon görünümünde olan bu meyve Çin'den dünyaya yayılmıştır. Ülkemizde yetiştiriciliği Akdeniz Bölgesi'nde yaygındır. Ancak üretimi çok fazla değildir.

Şadok Reçeli Nasıl Yapılır?

Malzemeler:

1 adet şadok meyvesi 2 bardak toz şeker 1 buçuk bardak su Yarım limon

Yapılışı:

Şadok meyvesini güzelce yıkadıktan sonra, kabuklarının dış kısımlarını hafifçe rendeleyin. Acı kısımları rendelenen şadok meyvesinin dışına eşit aralıklarla çizikler atın. Adeta portakal soyar gibi şadok meyvesinin kabuklarını dikkatli bir şekilde parçalamadan soyun. Şadok meyvesi kabuklarının iç beyaz kısımlarını alın. Bu kısımları da rendeleyebilirsiniz. Şadok kabuklarını bir tencere içerisine koyun ve üzerini kaplayacak şekilde su doldurarak bir taşım kaynatın. Ardından suyunu süzün ve tekrar su doldurarak bir taşım haşlayın. Bu işlemi üç defa tekrarlamanız, kabukların acımsı tadını giderir. En son haşlanarak suyu süzülen şadok meyvesi kabuklarını soğuk su altına tutun. Şadok kabuklarını teker teker rulo haline getirerek kürdanlara batırın. Dilerseniz yorgan iğnesi ve ipi kullanarak rulo şeklinde ipe de dizebilirsiniz. Reçel tenceresinin içerisine ilk olarak bir buçuk bardak su ve toz şeker koyun. Toz şeker eriyene kadar şerbeti karıştırın. Orta ateşte şeker eridikten sonra, şerbetin kaynama noktasına ulaşmasını bekleyin. Şerbetiniz fokurdamaya başlayınca, içerisine rulo şekline getirilen şadok meyvelerini ilave edebilirsiniz. Kısık ateşte ağır ağır pişmeye devam eden şadok reçeli, yaklaşık 25 dakika boyunca kaynadıktan sonra suyunun bir kısmını çekerek koyu bir kıvama ulaşmış olacaktır. Reçelinizi ocaktan indirmeden 4-5 dakika önce yarım limonun suyunu ilave edin. Bir taşım da limon suyu ile kaynayan şadok reçeliniz artık kavanoza doldurmaya hazırdır. Özenle hazırlamış olduğunuz reçelinizi sıcaklığı ile kavanoza doldurabilirsiniz. Kapağını kapattıktan sonra, ters çevirerek 12 saat boyunca dinlendirmeyi unutmayın. Reçelinizi hemen tüketmeyecekseniz, reçel kavanozunu 8-10 dakika kaynar su içerisinde tutarak kapağın hava almasını önleyebilir ve reçelinizi aylarca bozulmadan muhafaza edebilirsiniz.

Ev yapımı şadok reçelini nem ve ışık almayan, serin bir ortamda saklamanızı öneriyoruz. Afiyet olsun.

Şadok reçeline alternatif bir lezzet denemek isterseniz; "Turunç Reçeli Tarifi" başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Etiketler:şadok reçeli yapımı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder