10 Haziran 2016 Cuma

Hanımeli Reçeli Tarifi

İlkbahara elveda dediğimiz günlerde açmaya başlayan sarı ve beyaz renkli hanımeli çiçekleri ile yapılan reçelin tadına doyum olmaz. Bahçesinde hanımeli yetişen ev hanımlarının mutfaklarında zahmetsiz bir şekilde hazırlayabilecekleri hanımeli reçeli; rengi, tadı ve kokusu ile sizlerin de beğenisini kazanabilir. Bu reçel oldukça farklı ve özel bir lezzete sahiptir. Çiçek reçellerini sevenler, hanımeli reçelini bazı tatlılarında da kullanabilirler. Bu reçeli tereyağlı ekmek üzerine sürerek yiyebilir ve yaz sabahları kahvaltı sofranızda misafirlerinizin de hanımeli reçeli ile tanıştırabilirsiniz. Hanımeli reçeli yapılışı için sarı veya beyaz hanımeli çiçeklerini kullanabilirsiniz. Bu hoş kokulu çiçeğin çok fazla türü mevcuttur.  Bazı türleri zehirlidir. Eğer bahçenizde yenilebilir türde olan hanımeli çiçekleri varsa, bu çiçeklerin reçellerini yapabilirsiniz.

Hanımeli, dünya genelinde ortalama 180 türü bulunan bir çiçektir. İlkbahar sonlarında çiçekleri açmaya başlar. Bu çiçeğin en bilinen faydalarından biri, idrar söktürücü özelliğe sahip olmasıdır. Aynı zamanda, spazm giderici ve bronşite iyi gelen bir çiçek olarak bilinir.

Hanımeli Reçeli Nasıl Yapılır?

Malzemeler:

1 bardak hanımeli çiçeği 1 bardak su 2 buçuk bardak toz şeker Yarım limon

Yapılışı:

Taze toplamış olduğunuz hanımeli çiçeklerinin orta kısımlarında bulunan ip ip tohumları dikkatli bir şekilde temizleyin. Temizlenen hanımeli çiçeklerini yapraklarını ezmeden dikkatli bir şekilde suda yıkayın. Hanımeli çiçeklerini süzgü içerisine alın ve sularının süzülmesini bekleyin. Hanımeli çiçeklerini bir kase içerisine alın ve üzerini 1 su bardağı kadar toz şeker ile kapladıktan sonra buzdolabına koyun. Ertesi sabah şekere yatırmış olduğunuz hanımeli çiçeklerini buzdolabından çıkarın. Reçel tenceresi içerisine kalan 1 buçuk bardak toz şekeri ve bir bardak suyu dökerek, şerbeti hazırlayın. Şeker eriyene kadar şerbeti karıştırın. Şerbetiniz hazır hale gelince içerisinde hanımeli çiçeklerini dökebilirsiniz. Şerbetin içerisine hanımeli çiçeklerini ilave ettikten sonra, 2-3 dakika kadar kaynatmanız yeterli olacaktır. Reçelin içerisine son olarak limon suyunu ilave edin ve bir taşım daha kaynatın. Reçelinizi ocaktan aldıktan sonra biraz ılınmasını bekleyin. Ardından temiz bir cam kavanoz içerisine doldurabilirsiniz. Kavanozun kapağını kapattıktan sonra ters çevirin ve 12 saat bu şekilde bekletin.

Hazırlamış olduğunuz ev yapımı hanımeli reçelini kuru, serin ve karanlık bir ortama alarak muhafaza edebilirsiniz. Hemen tüketecekseniz buzdolabında da saklayabilirsiniz. Afiyet olsun.

Hanımeli reçeline alternatif bir lezzet denemek isterseniz; "İğde Çiçeği Reçeli Tarifi" başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Etiketler:hanımeli reçeli yapımı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder