10 Haziran 2016 Cuma

Çilek Reçeli Tarifi

Yumuşak, sürülebilir ve lezzetli bir reçel tarifi olan çilek reçeli, mevsiminde toplanan taze çileklerle hazırlayabileceğiniz şahane bir kahvaltılıktır. Ülkemizde de en beğenilen reçel tariflerinden biridir. Genellikle reçel denince hemen herkesin aklına ilk çilek reçeli gelir. Çilekler doğranmadan hazırlanan bu reçel, koyu kırmızı rengi ve dayanılmaz kokusu ile de herkesin yemekten keyif aldığı bir lezzettir. Çilek reçeli yapılışı daha önce reçel pişirmeyen bayanlar için zor gibi görünebilir. Ancak malzeme listesi ve yapılış aşamaları ile çok kolay, maliyeti de bir o kadar düşük bir tariftir. Hazır konserve çilek reçelleri yerine sizler de kendi evinizde tamamen doğal bir çilek reçeli pişirmeyi tercih eden ev hanımlarındansanız, aşağıda yer alan tarifi deneyebilir ve bu reçeli sevdiklerinizle birlikte kahvaltılarda keyifle ve afiyetle yiyebilirsiniz. Tadına doyum olmaz çilek reçelini tatlılarınızda da kullanmanızı öneriyoruz.

Çilek, ülkemizin Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgeleri'nde yetişen bir yaz meyvesidir. Mersin ili çilek yetiştiriciliği ile zirvededir. Mayıs ve Haziran aylarında yenir. Çilek, iyi bir C vitamini kaynağıdır. Kolesterole ve kalp damar sağlığına iyi gelir. İçerdiği antioksidanlar vücut direncini arttırır. 100 gram çilek ortalama 32 kaloriye eş değerdir.

Çilek Reçeli Nasıl Yapılır?

Malzemeler:

1 kilo çilek 750 gram toz şeker 1 adet limon ya da 1 çay kaşığı limon tuzu

Yapılışı:

Çileklerin yeşil yapraklı kısımlarını temizleyin ve bol suda güzelce yıkayın. Çilekleri yıkarken ezmemeye ve zedelememeye özen gösterin. Yıkanan çilekleri süzgü içerisine alarak, sularının tamamen süzülmesi için bir süre bekleyin. Çilekleri reçelinizde bütün olarak ya da ikiye bölerek kullanabilirsiniz. Çilekleri derin bir kase içerisine alın. Ardından üzerine toz şekeri dökün. Toz şekere yatırılan çilekleri bir gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün buzdolabından çıkarılan çilekler suyunu salmış bir şekilde pişirmeye hazır olacaktır. Çilekleri reçel tenceresine aktarın ve ilk olarak reçelinizin yüksek ateşte kaynama noktasına ulaşmasını bekleyin. Reçelinizi arada bir karıştırmayı ihmal etmeyin. Çilek reçeliniz fokurdamaya başlayınca, ateşi kısın. Kısık ateşte reçeliniz ağır ağır pişmeye devam etsin. Reçeliniz kaynarken üzerinde biriken köpükleri her defasında sıyırmanız gerekmektedir. Yüzeyde biriken pembe köpükleri tahta kaşıkla sıyırabilir ya da az miktar tereyağı ilave ederek köpüklenmeyi önleyebilirsiniz. Kaynamaya devam eden çilek reçelinin koyu bir kıvama gelmesi için yaklaşık 20 dakika pişmesi yeterli olmaktadır. Siz yine de 20 dakika dolunca reçelinizin kıvamını test etmeyi ihmal etmeyin. Dolaptan çıkardığınız tabağın içerisine bir çay kaşığı reçelden akıtın. Ardından tabağı tekrar buzdolabına koyun. 3-4 dakika sonra tabağı buzdolabından çıkarıp yana eğdiğinizde reçeliniz su gibi akmıyorsa, hazır demektir. Eğer reçelinizin kıvamı duruysa, bir müddet daha kaynatın. Çilek reçelinizi ocaktan almaya yakın 1 adet limonun suyunu sıkın ve taze limon suyunu reçelinize ilave ederek karıştırın. Evinizde limon yoksa bir çay kaşığı limon tuzu da ilave edebilirsiniz. Bir taşım da limon suyuyla kaynayan reçelinizi artık ocaktan indirebilirsiniz. Çilek reçelinizi sıcaklığı ile kavanoza doldurun ve kavanozun kapağını sıkı bir şekilde kapatın. Reçel kavanozunu ters çevirdikten sonra, 12 saat süre ile soğumaya bırakın.

Ev yapımı çilek reçelinizi ışık almayan, serin ve nemsiz bir ortamda muhafaza etmeye özen gösterin. Reçelinizi buzdolabında da saklayabilirsiniz. Afiyet olsun.

Çilek Reçeli Yapmanın Püf Noktaları

Manav veya pazardan reçellik çilek alırken, ufak çilekleri seçmeye özen gösterin. Küçük çileklerle hazırlanan reçeli çatala alması daha kolaydır. Aynı zamanda reçelinizin tadı daha lezzeti olur ve kolay pişer. Çilekleri yarım saat suda bekleterek, tarım ilaçlarından arındırabilirsiniz. Satın alacağınız çileklerinizin taze ve organik olmasına dikkat edin. Çilek reçeliniz kaynamaya başlayınca içerisine yarım çay kaşığı tereyağı ilave ederseniz, reçelinizin üzerinde köpüklerin oluşmasını önleyebilirsiniz. Reçelinizin şekerlenmesini önlemek için kavanoza doldurunca yüzeyde köpük olmamasına dikkat edin. Kavanozun üzerinde yarım parmak kadar boşluk bırakın. Çilek reçelinizi ilk günkü tazeliği ile aylarca muhafaza etmek istiyorsanız, kıvamını koyu tutun. Reçelinizi kavanoza doldurmadan önce cam kavanozu sterilize edin. Önceden yıkanmış cam kavanozu ve kapağını bir tencere alın ve içerisine kaynar su dökerek 15 dakika boyunca kaynatın. Reçeli doldurmadan önce kavanozu kurulayın. Kış aylarına reçel hazırlığı yapan ev hanımları, çilek reçeli kavanozlarının ağzını kapattıktan sonra 10 dakika kaynar suda bekleterek, kavanoz kapağının hava almadan mühürlenmesini sağlayabilirler. Bu sayede reçelinizde aylarca bozulma olmaz.

Çilek reçeline alternatif bir lezzet denemek isterseniz; "Dağ Çileği Reçeli Tarifi" başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Etiketler:çilek reçeli yapımı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder