Eşsiz bir aromaya sahip olan kestane reçeli, kokusu ve rengi ile kahvaltılarınızın merak uyandıran yeni lezzeti olabilir. Tatlılarınıza ve soslarınıza kestane tadı vermesi için kullanabileceğiniz bu reçeli, aynı zamanda beş çaylarınızda dostlarınıza ikram edebilirsiniz. Sıcak süt eşliğinde damakta güzel bir tat bırakan kestane reçelini hazırlarken mutfağınıza yayılacak kestane kokusu, tüm aile bireylerini sabırsızlandıracaktır. Kestane reçeli yapılışı oldukça zahmetsizdir. Bir fincan kahve eşliğinde ince dilim ekmeklerin üzerine süreceğiniz kestane reçeli ile güne başlamak sizlere enerji verecektir.
Kestane, ülkemizde Eylül ve Ekim aylarında toplanan bir meyvedir. En çok Aydın ilinde yetişmekte olup, Bursa'da da tatlısı ile meşhurdur. İçerdiği vitamin ve mineraller ile sağlığa son derece faydalıdır. 100 gram kestane yaklaşık 113 kaloridir.
Kestane Reçeli Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
1 kilo kestane 2 buçuk kilo toz şeker 1 paket vanilyaYapılışı:
Kestaneleri fırın tepsisine dizdikten sonra, 200 derecede 15-20 dakika boyunca kavrulmasını bekleyin. Kestaneleri fırına verdikten 10 dakika sonra öbür yüzlerini de çevirir ve bir on dakika daha bu şekilde fırında pişirirseniz, kestanelerin bir taraflarının yanmasını önlemiş olursunuz. Fırından çıkarmış olduğunuz kestaneler ılındıktan sonra bıçak yardımı ile kabuklarını soyun. Kabukları soyulmuş olan kestaneleri derin bir tencere içerisine alın ve kestanelerin üzerini kaplayacak şekilde soğuk su dökerek, kaynamaya bırakın. Kestaneleri su içerisinde 10 dakika kaynatmak yeterli olacaktır. Kestanelerin suyunu süzün ve tencereden alın. Tencere içerisine şeker ve 1 bardak kaynamış su koyun. Şeker eriyene kadar karıştırın. Eriyen şekerin içerisine kestaneleri ilave edin ve kısık ateşte ara sıra karıştırarak pişirin. 45 dakika boyunca ağır ağır kaynayan kestane reçeli kıvamına gelmeye başlayacaktır. Reçel kaynarken üzerinde oluşan köpükleri kepçeyle sıyırmayı ihmal etmeyin. Ocağın altını kapatmadan önce bir paket vanilyayı ilave edin ve karıştırarak bir taşım daha kaynatın. Dilerseniz, reçeli ocaktan almadan önce birkaç damla limon suyu ilave ederek aroma verebilirsiniz. Ocağın altını söndürdükten sonra, reçelinizi kavanoza doldurabilirsiniz. Kavanoz kapağını birkaç dakika kaynamış suda bekletin ve ardından kavanozun kapağını sıkıca kapatın.Kestane reçeliniz yemeye hazırdır. Kuru ve serin bir ortamda muhafaza ediniz. Afiyet olsun.
Etiketler:kestane reçeli yapımı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder