Bahar ve kış aylarında canınız kayısı reçeli çekiyorsa, her mevsim marketlerde ve kuruyemiş dükkanlarında bulabileceğiniz kuru kayısılardan satın alarak ailenize kuru kayısı reçeli pişirebilirsiniz. Bu reçel taze kayısı reçeli ile benzer bir tada sahiptir. Hatta kayısılar dağılmadığı için reçelinizin rengi ve kıvamı çok daha güzel olacaktır. Kuru kayısı reçeli yapılışı mevsiminde toplanan taze kayısılardan biraz farklıdır. Kuru kayısıları bir gün önceden yumuşatmak gerekir. Sizler de satın almış olduğunuz kuru kayısılar ile lezzetli bir reçel yapabilirsiniz. Hatta içerisine karanfil veya ceviz ilave ederseniz, reçeliniz çok daha lezzetli olacaktır.
Kuru kayısı, ülkemizde Malatya yöresinde meşhurdur. Genelde tüm ülkeye buradan dağılır. Kuru kayısı beta karoten, C vitamini, demir, kalsiyum, potasyum ve fosfor bakımından zengindir. Her mevsim bulunur. Özellikle organik kuru kayısılar sağlığımıza çeşitli faydalar sağlar. Sindirim sistemine de iyi gelir. 100 gram kuru kayısı 250 kaloriye eş değerdir.
Kuru Kayısı Reçeli Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
500 gram kuyu kayısı 3 adet limon 1 kg toz şekerYapılışı:
Kuru kayısıları ince dilimler veya küçük küpler halinde doğrayın. Büyük bir tencere içerisine 1.5 litre su koyun ve doğranmış kuru kayısıları ilave ettikten sonra bir gece bekletin. Ertesi gün kuru kayısılar yumuşamış ve pişmeye hazır olacaktır. Reçel tenceresinin içerisine kuru kayısıları ve limon suyunu koyun. Bir bardak da soğuk su ilave ettikten sonra 30 dakika boyunca orta ateşte haşlayın. Tencereyi ateşten alın ve içerisine şeker ilave edin. Şeker eriyene kadar karıştırın. Ardından reçel tenceresini tekrar ocağa koyun. 20 dakika boyunca orta ateşte kuru kayısı reçelinizi kaynatın. Reçelinizin üzerinde oluşan köpükleri sıyırın. Kuru kayısı reçeliniz tam kıvamını aldıktan sonra dikkatlice sterilize kavanozun içerisine dökün. Kaynamış suda bekleyen kavanoz kapağı ile reçelinizin ağzını sıkıca kapatın ve ters çevirerek soğumaya bırakın.Hazırlamış olduğunuz kuru kayısı reçelini serin, kuru ve karanlık bir ortamda 6 ay boyunca muhafaza edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Etiketler:kuru kayısı reçeli yapımı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder