11 Haziran 2016 Cumartesi

Kuru Üzüm Reçeli Tarifi

Her mevsim mutfağınızda pişirebileceğiniz kuru üzüm reçeli, besin değerleri yüksek ve besleyici bir reçel tarifidir. Bu reçeli canınız kış aylarında üzüm reçeli istediğinde kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Satın almış olduğunuz çekirdeksiz kuru üzümler çok tatlıysa, toz şeker miktarını azaltabilirsiniz. Bizler bu tarifimizde standart malzeme listesini paylaştık. Ancak kuru üzüm reçelinizin içerisine karanfil ve benzeri aromalar da ilave edebilirsiniz. Kuru üzüm reçeli yapılışı için bir gece önceden kuru üzümleri suya yatırmanız gerekmektedir. Ertesi gün bu reçeli pişirmek yaklaşık 20 dakikanızı alacaktır. Sizler de kendi el marifetinizle hazırlamış olduğunuz kuru üzüm reçelini sevdiklerinizle birlikte afiyetle yiyebilir ve tatlılarınızda kullanabilirsiniz.

Kuru üzüm, yaz aylarında dalından toplanarak kurutulan üzümlerden elde edilir ve hanımlar genellikle kek ve kurabiyelere tat vermesi için kullanırlar. Kuruyemiş olarak da tüketilen kuru üzümüm hoşafı oldukça lezzetlidir. Kuru üzüm enerji verir, kabızlığa ve kemik sağlığına iyi gelir. 100 gram kuru üzüm ortalama 300 kaloridir.

Kuru Üzüm Reçeli Nasıl Yapılır?

Malzemeler:

Yarım kilo çekirdeksiz kuru üzüm 4 bardak toz şeker 4 bardak su 2 yemek kaşığı limon suyu

Yapılışı:

Kuru üzümlerin sap kısımlarını temizleyin ve ardından bol suda iyice yıkayın. Kuru üzümleri derin bir kase içerisine alın ve üzerine 4 bardak su ilave ettikten sonra bir gece boyunca suda bekletin. Suya yatırılan çekirdeksiz kuru üzümler ertesi gün yumuşamış olacaktır. Kuru üzümleri süzgece alarak suyunun süzülmesini bekleyin. Süzdüğümüz suyu da reçelimizde kullanacağız. Reçel tenceresi içerisine toz şeker ve kuru üzümlerin süzülen suyu aktarın. Şeker eriyinceye kadar şerbeti karıştırın. Kaynama noktasına ulaşan şerbet koyulaşınca, içerisine süzgüde bekleyen kuru üzümleri ilave edebilirsiniz. Yaklaşık 15-20 dakika boyunca kaynayan reçel kıvamını almaya başlayacaktır. Reçelin içerisine ocaktan almaya yakın limon suyunu da ilave edin. 4-5 dakika limon suyu ile kaynayan reçeli artık ocaktan alabilirsiniz. Kuru üzüm reçelinizi biraz soluklandıktan sonra cam bir kavanoz içerisine aktarın. Kavanozun üzerinde yarım parmak kadar boşluk bırakın. Cam kavanozun kapağını sıkıca kapatın ve hemen ardından kavanozu ters çevirerek reçelin yarım gün soğumasını bekleyin. Reçelinizi hemen tüketmeyecekseniz, reçel dolu kavanozu 10 dakika kaynar suda bekleterek mühürleyebilirsiniz. Reçelin kapağı bu şekilde hava almaz ve uzun süre tazeliğini koruyabilir.

Ev yapımı kuru üzüm reçelinizi nem almayan, serin ve karanlık bir ortamda muhafaza edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Kuru üzüm reçeline alternatif bir lezzet denemek isterseniz; "Üzüm Reçeli Tarifi" başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Etiketler:kuru üzüm reçeli yapımı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder