14 Haziran 2016 Salı

Limon Reçeli Tarifi

Aileniz ile birlikte güne zinde ve enerjik başlamak istiyorsanız, kahvaltı sofralarınızda limon reçeline de yer açmayı unutmayın. Mayhoş tadı ile oldukça beğenilen limon reçeli ile sizler de kahvaltı sofralarınızı renklendirebilirsiniz. Bu reçel turunçgillerin bol olduğu Akdeniz ve Ege Bölgelerinde yaşayan ev hanımlarının her mevsim mutfaklarında hazırladıkları bir kahvaltılıktır. Hatta bayanlar limon reçeli ve marmeladını tatlılarına aroma katması için de kullanırlar. Limon reçeli yapılışı oldukça basit ve eğlencelidir. Eğer satın aldığınız limonlar ile reçel yapmayı planlıyorsanız, öncesinde limonları sıcak suda bekletmenizi ve ardından bol suyla yıkamanızı öneriyoruz. Bu sayede almış olduğunuz limonlarda mumlama işlemi yapıldıysa kalıntıları gitmiş olacaktır. Dalından koparmış olduğunuz taze limonları sadece bol suda yıkamanız yeterlidir. Sizler de buzdolabınızı bekleyen limonları reçel yaparak değerlendirebilirsiniz.

Limon, yaz kış manavlarda ve marketlerin meyve sebze reyonlarında bulunan bir meyvedir. Ege ve Akdeniz Bölgesinde limon yetiştiriciliği yaygın olarak yapılmaktadır. Limon, C vitamini deposudur ve sağlığımıza sayısız faydaları bulunmaktadır. Bu turunçgil ekşi bir tada sahiptir ve alternatif tıpta çeşitli şekillerde kullanılır. 100 gram limon 28 kaloriye eş değerdir.

Limon Reçeli Nasıl Yapılır?

Malzemeler:

5 adet büyük boy limon 1 kilo toz şeker Bir bardak su

Yapılışı:

5 adet limonu güzelce yıkayın. Ardından tepe kısımlarını kesin. Limon kabuklarını sulu kısımlarından güzelce ayırdıktan sonra, kabukların beyaz iç kısımlarını temizleyin. Limon kabuklarını ince ince doğrayın. Limonların sulu iç kısımlarından çekirdekleri dikkatlice çıkarın ve ardından küp küp doğrayın. Limon kabuklarını bir kase içerisine alın ve üzerine kaynar su ilave edin. Ardından suyu süzüp bu işlemi 3 defa daha tekrar edin. Bu sayede limon kabuklarının acımsı tadı gitmiş olacaktır. Acısı giden ve yumuşayan limon kabukları bir kenarda soğuduktan sonra, doğradığınız limonun sulu iç kısımlarının üzerine ilave edin. Ardından toz şekeri ekleyerek limonların suyunu salmasını bekleyin. Şekere yatırılan limonlar kısa bir süre içerisinde suyunu salmış olacaktır. Şeker eriyip, limonlar da suyunu güzelce saldıktan sonra reçel tenceresinin içerisine koyun. Üzerinde bir bardak suyu da ilave edin ve orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayan limon reçelinin yüzeyinde oluşan köpükleri her defasında sıyırın. Kaynamaya derecesine ulaşan reçeli kısık ateşte pişirmeye devam edin. Reçeliniz koyu bir kıvama ulaşana kadar pişirin. Reçelinizin kıvamını kontrol etmek için soğuk tabak içerisine bir miktar reçelden koyarak katılığını test edebilirsiniz. Reçeliniz hazırsa, ocaktan alın ve kavanozun içerisine kepçe ile doldurun. Kaynamış suda bekletilen kavanoz kapağı ile reçel kavanozunuzun ağzını güzel bir şekilde kapatın. Eğer bu reçeli hemen tüketmeyecekseniz, kavanozları 10 dakika boyunca kaynatarak hava almasını önleyebilirsiniz. Bu sayede reçeliniz aylarca bozulmadan saklanabilir.

Kendi el emeğinizle pişirmiş olduğunuz ev yapımı limon reçelini nemsiz, karanlık ve serin bir ortamda aylarca muhafaza edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Limon reçeline alternatif bir lezzet denemek isterseniz; "Limon Çiçeği Reçeli Tarifi" başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Etiketler:limon reçeli yapımı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder