Turuncu rengi ve tadı ile adeta turunç reçelini andıran kamkat reçeli, Uzakdoğu'nun sevilen lezzetlerinden biridir. Aynı zamanda Avrupa ve Amerika mutfağında da reçeli yapılan kamkat meyvesi, ülkemize fazla bilinmez. Bu meyveye "altın portakal" diyenler de vardır. Tropikal meyveler ile hazırlanan reçeller bildiğiniz gibi daha lezzetli ve daha özel tatlara sahiptir. Sizlerin de kamkat meyvesi alma imkanınız varsa, bu meyveleri reçel yaparak değerlendirebilirsiniz. Kamkat reçeli yapılışı, diğer reçel tariflerinden biraz farklıdır. Kamkat fidanı ülkemizde satılmaktadır. Turunç yetişen bölgelerde bu meyveyi saksı içerisinde veya bahçenizde yetiştirebilirsiniz. Meyvelerini ise reçel ve marmelat yaparak değerlendirebilirsiniz. Bu meyvenin kabukları da çok lezzeti olduğu için reçeli yapılırken kabuklarını soymanıza gerek yoktur.
Kamkat, tropikal bir meyvedir ve diğer turunç meyveleri ile benzer bir görünüme sahiptir. Adeta küçük bir portakalı andıran kamkat meyvesi, ülkemizde "kumkuat" adı ile de bilinir. İçerdiği vitamin ve mineraller sebebiyle oldukça şifalıdır. Yüksek oranda C vitamini içerir. 100 gram kamkat meyvesi 71 kalori enerjiye eş değerdir.
Kamkat Reçeli Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
1 kg kamkat 5 bardak su 2 yemek kaşığı limon suyu 5 bardak toz şekerYapılışı:
Kamkatları bol su ile yıkadıktan sonra baş kısımlarını kesin. Ardından dört eşit parçaya bölün. Kamkatları geniş bir kaba koyun ve üzerine su ilave ederek bir gece boyunca bekletin. Ertesi gün kamkatların suyunu süzün ve geniş bir tencere içerisine alın. Üzerine su ve limon suyu ilave ederek kaynamaya bırakın. Kamkatlar yumuşayıncaya kadar 30 dakika boyunca orta ateşte kaynatın. Kamkatların üzerine şeker ilave edin ve şeker eriyinceye kadar karıştırarak pişirmeye devam edin. Reçelin hazır olup olmadığını kontrol edin. Ocaktan aldığınız kamkat reçelini 10 dakika dinlendirin ve ardından kepçe ile dikkatlice kavanoza doldurun. Kavanozun ağzını sıkıca kapatın ve kavanozu ters çevirerek soğuması için mutfağın bir köşesine alın.Mutfağınızda hazırlamış olduğunuz kamkat reçelini kuru, karanlık ve serin bir ortamda muhafaza edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Etiketler:kamkat reçeli yapımı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder