Buruk bir tadı olan ahlat meyvesi genelde Anadolu'da bolca bulunan bir meyvesidir. Sizler de bu meyvelerle ahlat reçeli yapabilir ve ailenizle birlikte afiyetle yiyebilirsiniz. Eğer daha önce ahlat reçelini denemediyseniz, ilk başta buruk tadı size biraz farklı gelebilir. Değişik reçeller denemeyi sevenlerin hoşuna gidecek bu lezzet, aynı zamanda tatlılarda da kullanılabilir. Aşağıda standart ölçülerde ahlat reçeli tarifini paylaştık. Dilerseniz bu reçelde toz şeker yerine bal da kullanabilirsiniz. Ahlat reçeli yapılışı için bir gece önceden meyveleri toz şekere yatırmak gerekir. Bu nedenle, bu reçel iki gününüzü alır. Ancak kaynaması için ocağa koyduğunuzda ahlatlar kısa sürede pişecektir.
Ahlat meyvesi halk arasında "yabani armut" olarak da bilinir. Ülkemizde en çok Anadolu Bölgesi'nde yetişmektedir. İshale iyi geldiği bilinir. Aynı zamanda kanı sulandırma özelliği de bulunur. Astım semptomlarını yatıştırdığı söylenmektedir. Meyveleri olgunlaşınca yenir.
Ahlat Reçeli Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
1 kilo olgun ahlat 750 gram toz şeker 2 yemek kaşığı limon suyuYapılışı:
İlk olarak ahlat meyvelerini bol suda yıkayın ve kabuklarını soyun. Çekirdeklerini çıkardıktan sonra küp küp doğrayın ve bir kaseye alın. Doğranmış olan ahlat meyvelerinin üzerine toz şeker dökün ve bir gece buzdolabında bekletin. Toz şekere yatırmış olduğunuz ahlatları ertesi gün buzdolabından çıkarın. Ahlatlar suyunu salmış olacaktır. Eğer ahlat meyveleri fazla sulanmamışsa, üzerine bir miktar su ilave ederek reçel tenceresi içerisine alın ve orta ateşte kaynamaya bırakın. Reçeliniz fokurdamaya başlayınca kısık ateşte pişirmeye devam edin. Reçelinizin üzerinde köpük birikirse sıyırmayı ihmal etmeyin. Ahlat reçeliniz koyulaşmaya başlayınca kıvamını test edin. Eğer kıvamı yeterinde koyuysa, içerisine limon suyunu da ilave ederek bir taşım daha kaynamaya bırakın. Reçeliniz 2-3 dakika da limon suyu ile kaynadıktan sonra kavanoza doldurabilirsiniz. Eğer ahlat reçelini hemen tüketmeyecekseniz, önceden kaynamış suda bekletilerek sterilize edilen kavanozun içerisine doldurun ve yine kaynamış suda bekletilip ardından kurutulan kavanoz kapağı ile ağzını güzelce kapatın. Reçel kavanozunu ters çevirin ve mutfağınızda kuytu bir köşeye koyarak 12 saat boyunca soğumasını bekleyin.Ev yapımı ahlat reçelinizi ertesi gün ışık almayan serin ve nemsiz bir ortama alarak muhafaza edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Ahlat reçeline alternatif bir lezzet denemek isterseniz; "Hünnap Reçeli Tarifi" başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.
Etiketler:ahlat reçeli yapımı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder