Değişik reçel tarifleri arayan ve özel lezzetler denemeyi sevenler, bu yazımızda paylaşacağımız karabaş otu reçeli tarifini deneyerek sevdiklerinin de beğenisine sunabilirler. Pazar yerlerinde köylüler tarafından satılan bu otu alarak sizler de farklı bir reçel deneyebilirsiniz. Koyu kırmızı zümrüt renginde olan karabaş otu reçeli, gül reçeli ile benzer yapım aşamalarına sahiptir. Oldukça hoş bir kokusu vardır. Sıcak yaz günlerinde toplanan karabaş otu çiçeklerinden yapılan reçel, özel bir aromaya sahip olmaktadır ve adeta şifa kaynağı olarak nitelendirilmektedir. Karabaş otu reçeli yapılışı pek zahmetli değildir. Birkaç saatinizi ayırarak bu reçeli mutfağınızda kolay bir şekilde pişirebilir ve ertesi gün kahvaltı sofrasında ailenizin damak tadına sunabilirsiniz.
Karabaş otu, aynı zamanda "yabani lavanta" olarak da bilinir. Güneşli ve kuru toprağı olan bölgelerde yetişen bir bitkidir. Genellikle Akdeniz ve Ege Bölgeleri'nde bulunur. Yaz mevsiminde çiçek açar ve bu çiçekler toplanarak kurutulur. Sakinleştirici etkisi olduğu bilinmektedir.
Karabaş Otu Reçeli Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
1 bardak karabaş otu çiçeği 3 bardak toz şeker 4 bardak su Yarım limon suyu KaranfilYapılışı:
Karabaş otunun çiçeklerini koparıp bir kaseye aldıktan sonra su altında zedelemeden yıkayın. 2-3 defa sudan geçirilen çiçekler, sonrasında bir tencere içerisine alınır. Üzerine 4 bardak su da ilave edilip çiçekler haşlanır. Haşlanan çiçeklerin suyunu süzdükten sonra çiçekleri bir kase içerisine alın. Reçel tenceresi içerisine toz şeker ve 2 bardak su koyun. Şeker eridikten sonra şerbetin içerisine karabaş otu çiçeklerini de ilave edin. Yaklaşık yarım saat boyunca kısık ateşte kaynayan reçelin kıvamını kontrol edin. Ardından içerisine limon suyunu ve birkaç adet karanfili ilave edebilirsiniz. Eğer limon suyu yoksa birkaç tane limon tuzu kullanabilirsiniz. 10 dakika daha kaynayan reçelinizi ocaktan alabilirsiniz. Reçeli sıcaklığı ile cam kavanoza doldurarak birkaç ay muhafaza edebilirsiniz. Eğer reçelinizi hemen tüketmeyi düşünüyorsanız, ılındıktan sonra bir konserve veya kase içerisine alarak, buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.Ev yapımı karabaş otu reçelinizi serin, ışık almayan ve kuru bir ortamda muhafaza etmeye özen gösterin. Afiyet olsun.
Karabaş otu çiçeği reçeline alternatif bir lezzet denemek isterseniz; "Gül Reçeli Tarifi" başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder