Şeker pembesi rengi ve eşsiz lezzetteki aroması ile çok beğeneceğiniz Osmanlı çileği reçeli, özellikle değişik reçel tarifleri denemeyi seven ev hanımlarının her yıl az miktar da olsa yaptığı reçellerden biridir. Sizler de satın almış olduğunuz Osmanlı çileklerini bu şekilde değerlendirebilirsiniz. Bu reçelin rengi ve tadı kadar kokusu da harika olmaktadır. Özellikle tereyağlı ekmeğin üzerine çok yakışan bu reçeli aynı zamanda tatlılarınızda da kullanabilirsiniz. Osmanlı çileği reçeli yapılışı diğer reçellere benzemektedir. Malzeme listesi de çok azdır. Bire bir ölçü şeker kullanılarak hazırlanan bu reçeli sizler de kendi mutfağınızda pişirebilir ve sevdiklerinizle birlikte kahvaltı sofrasında afiyetle yiyebilirsiniz.
Osmanlı çileği, Zonguldak Ereğli’de yetişmekte olup, buradan tezgahlara ulaşmaktadır. Pembemsi rengi, taneli yapısı, eşsiz kokusu ve tadı ile herkesin beğendiği bu meyve, ilk olarak Arnavutköy çileğinden üretilmiştir.
Osmanlı Çileği Reçeli Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
1 kilo Osmanlı çileği 1 kilo şeker 1 adet limonYapılışı:
Osmanlı çileklerini güzelce ayıkladıktan sonra bir süzgü içerisine alın ve bol suda yıkayın. Temizlenen ve yıkanan Osmanlı çileklerini derin bir kase içerisine koyun ve üzerine toz şekeri gezdirin. Toz şekere yatırılan Osmanlı çileklerini bir gece buzdolabında bekletin. Böylelikle ertesi gün şeker eriyerek Osmanlı çileklerini sulandırmış olacaktır. Ertesi sabah Osmanlı çileklerini derin bir tencere içerisine koyun ve kaynamaya bırakın. Orta ateşte kaynamaya başlayan reçelimizin üzerinde köpükler birikmeye başlayacaktır ve şeker pembesi rengini alacaktır. Yaklaşık bir saat boyunca kaynayan Osmanlı çileklerinin kıvamını kontrol etmek için bir kaşık kadar kase içerisine alın. 5 dakika beklettikten sonra kıvamı koyuysa, artık limonu ilave etme zamanı gelmiştir. Reçelin içerisine limon suyunu ilave edin ve bir taşım daha kaynamaya bırakın. Eğer reçeli limon ekledikten sonra fazla kaynatırsanız, rengi karamel görünümü alacaktır. Reçelinizi ocaktan aldıktan sonra, önceden hazırladığınız cam kavanozların içerisine doldurun. Cam kavanozların ağzını sıkıca kapattıktan sonra tezgah üzerine ters çevirin ve soğumaya bırakın.Hazırlamış olduğunuz Osmanlı çileği reçelini ertesi gün serin, kuru ve karanlık bir ortama alarak uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder