12 Haziran 2016 Pazar

Muşmula Reçeli Tarifi

Muşmula meyvesi ülkemizde pek çok kişi tarafından bilinmediği için reçelini de daha önce duymamış olabilirsiniz. Oysaki muşmula reçeli şahane bir lezzete sahiptir. İlk tattığınızda ağzınızda buruk bir tat bırakır. Ancak sonrasında bir çatal daha almak isteyebilirsiniz. Muşmula reçeli yapılışı için gereken malzeme listesi oldukça basittir. Kullanacağınız muşmula miktarının ¾'ü kadar toz şeker kullanmanız kafidir.  Bu reçeli sabahları kahvaltı sofranızda afiyetle yiyebilir ve tarifini sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.

Muşmula, buruk tadı ile bilinen bir meyvedir. Bazı yörelerde "töngel" adı ile de bilinir. Ülkemizde genellikle Karadeniz ve Marmara Bölgeleri'nde yetiştirilir. Muşmulanın yenilir hale gelmesi için renginin koyu kahverengi bir hal alması gerekmektedir. Bu meyve olgunlaştıktan sonra lezzetlenir. Enerji verdiği, sindirim sistemine ve sinir sistemine iyi geldiği bilinmektedir. Muşmulanın daha birçok faydası da vardır. 100 gram muşmula ortalama 49 kaloriye eş değerdir.

Muşmula Reçeli Nasıl Yapılır?

Malzemeler:

1 kilo muşmula 750 gram toz şeker 1 adet limon Yarım çay kaşığı öğütülmüş tarçın (isteğe bağlı)

Yapılışı:

Olgun muşmulaları öncelikle bol suyla güzelce yıkayın ve ardından çekirdeklerini dip kısmı ile beraber ayırın. Temizlenen muşmulaları ezerek püre kıvamına getirdikten sonra reçelini yapabilirsiniz. Derin bir reçel tenceresine toz şeker, su ve muşmulaları koyun. Suyun miktarını göz kararı belirleyebilirsiniz. Bir bardak su bu reçel için yeterli olabilmektedir. Reçelinizi arada bir karıştırarak fokurdamasını bekleyin. Orta ateşte kaynama noktasına ulaşan muşmula reçelinizi kısık ateşte pişirmeye devam edin. Reçelin dibi tutmaması için daha sık karıştırabilirsiniz. Ağır ağır pişen reçeliniz yaklaşık bir saat sonra kıvamını almış olacaktır. Reçelinizi ocaktan almadan evvel içerisine tarçın ve limon suyunu ilave edin. Dilerseniz az bir miktar da vanilya ekleyerek lezzet verebilirsiniz. Bir taşım daha kaynayan reçeliniz artık temiz kavanoza doldurulmaya hazırdır. Steril cam kavanoz içerisine reçelinizi kepçe ile dökün. Üzerinde yarım parmak boşluk bıraktıktan sonra kavanoz kapağını sıkıca kapatın. Kavanozu ters çevirerek reçelinizi soğumaya bırakın.

12 saat dinlenen ev yapımı muşmula reçelinizi ertesi gün serin, ışık almayan ve kuru bir ortama alarak muhafaza edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Etiketler:muşmula reçeli yapımı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder