10 Haziran 2016 Cuma

Domates Reçeli Tarifi

Pazar sabahlarının vazgeçilmez lezzeti olan domates reçeli ile kahvaltılar tatlanmaktadır. Sizler de tamamen doğal reçeller pişirmeyi tercih ediyorsanız, domateslerin henüz tam olgunlaşmadığı dönemde bu reçeli hazırlayabilirsiniz. Ev hanımları genellikle bahardan yaza geçiş döneminde kızarmaya başlayan küçük çeri domateslerden bu reçeli hazırlamayı tercih ederler. Yine bahçenizden topladığınız sert ve yeni kızarmış domateslerle de reçelinizi pişirebilirsiniz. Domates reçeli yapılışı hakkında henüz bilgiye sahip olmayan ve daha önce domates reçeli denemeyen bayanlar için basit bir tarif paylaştık.Tabi, kirece yatırdıktan sonra da bu reçeli hazırlayabilirsiniz. Tercih tamamen sizlere kalmıştır. Domates reçeline badem ve cevizin çok yakıştığını hatırlatmak isteriz.

Domates Reçeli Nasıl Yapılır?

Malzemeler:

Yarım kilo domates 4 bardak toz şeker Yarım limon Kabuk tarçın Karanfil 6 bardak su

Yapılışı:

Olgunlaşmamış, henüz yeni kızaran domatesleri suda yıkayın. Kabuklarını soyun ve sularını sıktıktan sonra doğrayın. Tencere içerisine toz şekeri koyun ve üzerine 6 bardak kaynamış suyu dökün. Ocağın altını yakarak şerbeti karıştırın. Şeker eridikten sonra şerbeti bir süre kaynamaya bırakın. Şerbet hazır olunca domatesleri kaynar şerbetin içerisine aktarın. Domatesler pişerken bir yandan da şerbet koyulaşacak. Reçeliniz kaynadıkça yüzeyde köpükler oluşur. Bu köpükleri kaşık ile sıyırın. Reçelin taşmaması için başından ayrılmayın ve derin bir tencere tercih edin. Reçelin içerisine bir adet kabuk tarçın ve 3-4 tane de karanfili ilave ederek aromasını zenginleştirebilirsiniz. Reçeliniz koyu bir kıvam alınca içerisine taze limon suyunu ilave edebilirsiniz. Limon suyu yerine bir çay kaşığı limon tuzu da kullanabilirsiniz. Bir taşım da ocakta limonla kaynayan reçelinizi sıcaklığı ile cam kavanoz içerisine aktarın. Reçeli kavanoza koymadan önce tarçın kabuğu ve karanfili içerisinden almanızı öneriyoruz. Reçel kavanozunun ağzını kapattıktan sonra ters çevirerek 12 saat soğumaya bırakın.

Ev yapımı domates reçelinizi ışık almayan, nemsiz ve serin bir ortama alarak muhafaza edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Domates reçeline alternatif bir lezzet denemek isterseniz; "Çeri Domates Reçeli Tarifi" başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Etiketler:domates reçeli yapımı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder