Yaz aylarında bahçenizde açan kokulu güllerden gül reçeli yapabilir ve bu reçeli tatlarınıza aroma katması için kullanabilirsiniz. Gül reçelini deneyen herkes çok beğenecektir. Bu reçel özellikle Isparta da oldukça meşhurdur. Taze toplanan gül yapraklarıyla pişirilen gül reçeli tadı, rengi ve kokusu ile tam anlamıyla muhteşem olmaktadır. Özellikle pişi veya lokma yanında bu reçeli yemenizi öneriyoruz. Lezzetleri birbirini tamamlıyor. Gül reçeli yapılışı birçok bayana çok zahmetliymiş gibi geliyor olabilir. Oysaki o kadar da zahmetli bir çiçek reçeli tarifi olmadığınızı aşağıda tarifimizi okuduktan sonra görebilirsiniz. Gül yapraklarını toplayıp yıkadıktan sonra bu reçeli sofranızda yemeye hazır hale getirmek için harcayacağınız sürenin en fazla 2 saat olduğunu hatırlatmak isteriz. Zaten uzun süre kaynayıp pişmesi gereken bir reçel değildir. Eğer bu reçeli fazla kaynatırsanız, rengi soluk olabilir. Gül reçelini kokulu kırmızı gül yapraklarıyla pişirmenizi öneriyoruz. Rengi çok daha güzel ve merak uyandırıcı oluyor.
Gül, ülkemizde de yetişten nadide çiçeklerden biridir. Türkiye'de Isparta ili gül yetiştiriciliği ile ünlüdür. Birçok alanda kullanılır. Özellikle bahçe ve park peyzajlarında tercih edilir. Onlarca farklı rengi mevcuttur. Kokulu güller ise gıda sektöründe de kullanılmaktadır.
Gül Reçeli Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
250 gram gül yaprağı 1 kilo toz şeker 3-4 bardak su 1 adet limonYapılışı:
Taze toplanmış gül yapraklarını güzelce temizledikten sonra, suda bekleterek toz toprağın dibe çökmesini sağlayın. Yaprakları zedelemeden yıkadıktan sonra süzgü içerisine alın ve sularının süzülmesini bekleyin. Temiz gül yapraklarını ikiye ayırın ve iki ayrı kase içerisine koyun. İlk kase içerisindeki gül yapraklarına 1 yemek kaşığı toz şeker veya bir tutum limon tuzu ilave ederek güzelce ovalayın. Bu işlemle birlikte gül yaprakları da suyunu salar ve özü çıkar. Böylelikle gül yapraklarından maya elde etmiş oluruz. Kırmızı gül yaprağından yapılan gül mayası reçele daha güzel renk verir. Reçel tenceresi içerisine su ve toz şekeri döktükten sonra, karıştırarak şerbeti hazır edin. Toz şeker iyice eriyip şerbet koyu bir kıvama geldikten sonra içerisine tüm gül yapraklarını ilave edin. İki kasedeki gül yapraklarını da ekledikten sonra reçelinizi karıştırın ve kısık ateşte pişmeye bırakın. Reçel 15-20 dakika gibi kısa bir süre kaynadıktan sonra koyulaşmaya başlayacaktır. Koyu kıvama ulaşan gül reçelinizin içerisine taze sıkılmış limon suyunu da ilave edebilirsiniz. Bir taşım da limon suyu ile fokurdayan reçeli artık ocaktan indirebilirsiniz. Reçeli sıcaklığı ile cam kavanoz içerisine doldurabilirsiniz. Ardından kavanozu ters çevirin ve bir gece soğuması için bekletin.Ev yapımı gül reçelinizi nem ve ışık almayan, serin bir ortamda muhafaza etmeye özen gösterin. Afiyet olsun.
Gül reçeline alternatif bir lezzet denemek isterseniz; "Mor Salkım Reçeli Tarifi" başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.
Etiketler:gül reçeli yapımı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder