11 Haziran 2016 Cumartesi

Mor Salkım Reçeli Tarifi

Çiçek reçellerine aşina olmayan herkes ilk başta denemekten çekinebilir. Ancak bir çay kaşığı çiçek reçeli tattıktan sonra birçok kişinin fikri değişmektedir. Ev hanımları, mutfaklarında mor salkım reçeli pişirerek ailelerine ve dostlarına değişik bir reçel tarifi denetebilirler. Bu reçelin görünümü çok farklıdır. İlk defa görenler, tadını da çok merak etmekteler. Sizler de komşularınıza bu reçeli tattırdıktan sonra mutlaka tarifini almak isteyeceklerdir. Bahçenizi süsleyen mor salkımlarla hazırlayabileceğiniz çiçek reçelini tatlılarınızda ve dondurma ikramı yaparken de kullanabilirsiniz. Mor salkım reçeli yapılışı maksimum iki saatinizi alır ve kısa sürede yemeye hazır hale gelir. Evinizde farklı lezzetler denemeyi seviyorsanız, sizler de bu reçeli kendi mutfağınızda hazırlayabilir ve aile boyu afiyetle yiyebilirsiniz.

Mor salkım, genelde yazlık yerlerde gördüğümüz bir çiçektir. Bahçe peyzajında tercih edilen mor salkım çiçeği yaz aylarında açar ve hoş bir kokuya sahiptir. Genelde süs amacıyla tercih edilmesine rağmen reçel ve benzeri tatlılarda da kullanılmaktadır.

Mor Salkım Reçeli Nasıl Yapılır?

Malzemeler:

500 gram mor salkım çiçeği 500 gram toz şeker 2 bardak su Yarım limon

Yapılışı:

Mor salkım çiçeğini dallarından kopardıktan sonra temizliyoruz. Bunun için de çiçekleri dallardan sıyırmanız yeterli oluyor. Çiçeğin ortasındaki sert kök kısımlarını da kesmeyi unutmayın. Mor salkımları temizledikten sonra reçelde kullanmak için elinizde yalnızca mor renkli çiçek yaprakları kalmalıdır. Mor salkımları bir kase içerisine alın ve üzerini su ile kaplayın. Yaklaşık yarım saat suda bekletilen mor salkım çiçekleri içerisinde böcek varsa bu sürede suyun yüzeyine çıkmış olacaktır. Ardından çiçekleri bol suda zarar vermeden yıkayın ve bir süzgü içerisine alarak sularının süzülmesini bekleyin. Reçel tenceresi içerisine 2 bardak su ve toz şekeri koyun. Şeker eriyinceye kadar şerbeti karıştırın ve orta ateşte kaynamaya başlayan şerbet koyulaşınca içerisine mor salkımları ilave edin. Dilerseniz, çeşme suyu kullanmak yerine önceden kaynatmış olduğunuz 2 adet elmanın suyunu da kullanabilirsiniz. Bu sayede reçelinizin aroması daha lezzetli hale gelir. Şerbetin içerisinde kaynayan mor salkım çiçekleri hemen pişeceği için reçeliniz kısa bir süre içerisinde hazır hale gelecektir. Yaklaşık 10 dakika sonra, reçelinizin içerisine limon suyunu da ilave edin. Birkaç dakika da limon suyu ile kaynayan reçeli artık ocaktan indirebilir ve kavanoza doldurabilirsiniz. Cam bir kavanoz içerisine reçelinizi özenle doldurun ve kavanozun ağzını sıkıca kapatarak ters çevirin.

12 saat boyunca soğumaya bırakılan ev yapımı mor salkım reçelini ertesi gün serin, nem ve ışık almayan bir ortama alarak muhafaza edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Mor salkım reçeline alternatif bir lezzet denemek isterseniz; "Yasemin Çiçeği Reçeli Tarifi" başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Etiketler:mor salkım reçeli yapımı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder