14 Haziran 2016 Salı

Çekirdeksiz Üzüm Reçeli Tarifi

Çekirdeksiz siyah veya beyaz üzümler ile hazırlayabileceğiniz tadına doyum olmaz bir yaz reçeli tarifini sizlerle paylaşacağız. Asma dalından yeni koparılmış veya manavdan satın alınan üzümlerle pişirebileceğiniz çekirdeksiz üzüm reçeli, adeta kahvaltıların baş tacıdır. Reçelin tadı kadar kokusu da muhteşemdir. Bu tarifimizde bizler vanilya da ilave ettik. Vanilya çekirdeksiz üzüm reçeline ekstra bir koku ve tat vermektedir. İşin püf noktalarından bir diğeri ise; reçele az miktar limon suyu ilave ederek şekerlenmesini önlemektir. Daha önce reçel pişirmemiş olabilirsiniz. Üzüm reçeli de marketlerde pek bulunmadığından sizler de evinizde kendi organik reçelinizi kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Çekirdeksiz üzüm reçeli yapılışı için gerekli malzemelerin hepsi mutlaka evinizde vardır. Maliyeti düşük bir reçel tarifi olmasının yanı sıra, yapılışı da pek zahmetli değildir. Yazın bolca yediğimiz çekirdeksiz üzümlerin reçelini yaparak kış aylarında da tüketebiliriz. Çekirdeksiz siyah ve beyaz üzümleri eşit ölçülerde karıştırarak da reçelinizi pişirebilirsiniz. İki renkli bu reçel çocuklarınızın da hoşuna gidebilir.

Çekirdeksiz üzüm, yaz aylarında üzüm bağlarında yetişen ve aşılama yöntemi sayesinde çekirdek içermeyen bir meyvedir. Halk genelinde genellikle pazara veya manava gidildiği vakit çekirdeksiz üzüm tercih edilir. Çekirdeksiz siyah veya beyaz üzümler sağlığa da oldukça faydalıdır.

Çekirdeksiz Üzüm Reçeli Nasıl Yapılır?

Malzemeler:

Yarım kilo çekirdeksiz üzüm Yarım kilo toz şeker 1 bardak su Bir çorba kaşığı limon suyu Yarım paket vanilya

Yapılışı:

Çekirdeksiz üzümleri salkım kısımlarından ayırarak çöplerini temizledikten sonra elimize sadece taneleri kalacaktır. Üzüm tanelerini bir leğene alarak yarım saat suda bekletirseniz, zirai ilaç kalıntılarından arınmış olur. Sonrasında çekirdeksiz üzümleri bol su altında güzelce yıkayın ve süzgüye alın. Reçel tenceresi içerisine toz şeker ve 1 bardak suyu koyun. Ocağın altını yakın ve orta ateşte şerbeti karıştırarak kaynatın. Şerbetiniz fokurdamaya başlayınca içerisine süzgüde bekleyen çekirdeksiz üzümleri ilave edin ve karıştırdıktan sonra kısık ateşte pişirmeye bırakın. Reçel kaynarken bir yandan da yüzeyinde köpükler oluşacağı için bu köpükler biriktikçe kepçe ile sıyırın. Yoksa reçeliniz kısa sürede şekerlenir. Reçeli kısık ateşte kaynatmaya devam edin ve arada karıştırın. Maksimum 45 dakika sonra reçeliniz koyu kıvama ulaşmış olacaktır. Reçelin duruluğunu test ettikten sonra, ocaktan almaya yakınken içerisine limon suyu ve vanilyayı da ilave edip karıştırmayı unutmayın. Bir taşım daha kaynayan reçelinizi artık ocaktan indirebilirsiniz. Reçeliniz birkaç dakika soluklandıktan sonra hazırlamış olduğunuz steril cam kavanozların içerisine dikkatlice doldurabilirsiniz. Kavanozun üzerinde yarım parmak boşluk bırakıp, çevresini de bezle sildikten sonra kapağını kapatabilirsiniz. Eğer reçelinizi kış aylarında tüketmeyi düşünüyorsanız, aylarca dayanması için reçel kavanozunu 10 dakika kaynamış suda beklettikten sonra ters çevirerek soğumaya bırakın.

Ev yapımı çekirdeksiz üzüm reçelinizi serin, kuru ve karanlık bir ortamda muhafaza edebilirsiniz. Buzdolabınca da saklayabilirsiniz. Afiyet olsun.

Çekirdeksiz üzüm reçeline alternatif bir lezzet denemek isterseniz; "Kuru Üzüm Reçeli Tarifi" başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Etiketler:çekirdeksiz üzüm reçeli yapımı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder