11 Haziran 2016 Cumartesi

Zeytin Reçeli Tarifi

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzeti olan zeytin ile ailenize yepyeni kahvaltılıklar hazırlayabilirsiniz. Daha önce zeytin reçeli tatmayan ve duymayan kişiler bu başlığımızı gördüklerinde şaşırabilirler. Ancak birçok meyve, sebze ve çiçeğin reçeli olduğu gibi zeytinin de reçeli yapılmaktadır. Özellikle Ege Bölgesinde yapılan bu reçel, taneli kıvamı ve tadı ile bizlerden tam puan aldı. Sizler de zeytin reçeli yapmayı düşünüyorsanız, siyah zeytin yerine yeşil zeytin seçmenizi öneriyoruz. Yeşil zeytinden yapılan reçel hem göze, hem de damağa hitap etmektedir. Zeytin reçeli yapılışı fazla vaktinizi almaz. En çok uğraş gerektiren kısmı zeytinlerin çekirdeklerini çıkarmasıdır. Eğer elinizde hazır çekirdekleri çıkmış zeytinler varsa, kısa bir süre içerisinde bu reçeli yemeye hazır hale getirebilirsiniz.

Zeytin; ülkemizde Ege, Marmara, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde yetişir. Ülkemiz zeytin üretiminde 4.sırada yerini almaktadır. İçerdiği yağ asitleri, vitaminler ve minareler ile son derece besleyici bir gıdadır. Sağlığımıza sunduğu faydalar ise saymakla bitmez. 100 gram zeytin 115 kaloriye eş değerdir.

Zeytin Reçeli Nasıl Yapılır?

Malzemeler:

1 kilo yeşil salamura zeytin veya kokteyl zeytin 4 bardak toz şeker 1 adet portakal Yarım bardak su 4-5 adet karanfil Yarım limon

Yapılışı:

Eğer zeytinleriniz çekirdekleri çıkarılmış dolgu kokteyl zeytin değilse, salamura yeşil zeytinlerin her birinin çekirdeğini çıkarın. Çekirdekleri çıkmış zeytinleri derin bir tencere içerisine alın ve üzerini kaplayacak şekilde su dökerek, kaynamaya bırakın. Bir süre haşlanan zeytinlerin tuzu ve ekşiliği kaybolmuş olacaktır. Haşlanan zeytinleri süzgüye alarak suyunun süzülmesini bekleyin. Bir adet portakalın kabuklarını soyduktan sonra küçük şeritler halinde kesin. Reçel tenceresi içerisine yarım bardak su ve toz şekeri koyduktan sonra, şeker eriyinceye kadar şerbeti orta ateşte sürekli olarak karıştırarak pişirin. Şeker eriyince, içerisine karanfil ve portakal kabuklarını ilave edin. Şerbet hazır kıvama gelince, içerisine zeytinleri ilave edin. Yaklaşık 20-30 dakika kaynayan zeytin reçeli koyu bir kıvama ulaşınca içerisine limon suyunu ilave edin. Limon suyu ile birkaç dakika kaynayan reçeli ocaktan alın ve sıcaklığı ile kavanozun içerisine doldurun. Kavanozun üzerinde yarım parmak boşluk bırakın ve kapağını kapatın. Kavanozu ters çevirerek, reçelinizi 12 saat boyunca bu şekilde bırakın.

Mutfağınızda el marifetinizle hazırlamış olduğunuz zeytin reçelini serin, nemsiz ve karanlık bir ortamda uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Etiketler:zeytin reçeli yapımı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder