13 Haziran 2016 Pazartesi

Yeşil Ceviz Reçeli Tarifi

Bahçesinde taze ceviz ağacı bulunan ev hanımları, dalından özenle toplamış oldukları yeşil cevizler ile şahane bir tada sahip yeşil ceviz reçeli pişirebilirler. Bu reçel oldukça farklı bir lezzete sahiptir. Ancak çok faydalı bir reçel olduğunu söyleyebiliriz. Yeşil ceviz reçeli yapılışı neredeyse 1 hafta sürer. Çok fazla aşamaya sahip bu reçeli hazırlaması her ne kadar sabır istese de, reçelinizi kahvaltı sofranıza koyduktan sonra verdiğiniz tüm emeğe değdiğini göreceksiniz.

Yeşil cevizler, yazın sonlarına doğru toplanmaya başlanır. Dalında henüz yeni olgunlaşan ve kabukları çatlamayan taze ve yeşil cevizleri toplayarak reçelini pişirebilirsiniz. Kabuğu ise genellikle boya olarak kullanılmaktadır.

Yeşil Ceviz Reçeli Nasıl Yapılır?

Malzemeler:

25 adet yeşil ceviz Yarım kilo toz şeker 1 bardak su 1 yemek kaşığı limon suyu 5 adet karanfil

Kireç kaymağı için:

250 gram sönmemiş kireç 5 litre su

Yapılışı:

Yeşil cevizlerin kabuklarını güzelce sıyırın ve içerisine su doldurun. Bir hafta boyunca her gün, günde iki defa cevizlerin suyunu değiştirerek su içerisinde bekletin. Bu sayede cevizler yumuşayacak ve acısı gidecektir. Derin bir kase içerisine 5 litre suyu dökün ve içerisine sönmemiş kireci ilave ederek karıştırın ve dinlenmeye bırakın. Bir gece boyunca dinlenen kireç dibe çökecek ve kireç kaymağı ertesi gün hazır hale gelecektir. Kireç suyu hazır olunca, bir hafta suda bekleyen yeşil cevizleri içerisine dökün ve bir gün beklemeye alın. Bir gün boyunca kireç suyunda bekleyen yeşil cevizleri ardından güzelce yıkayın. Kaynamış suyun içerisine yeşil cevizleri attıktan sonra beş dakika boyunca kaynamaya bırakın. Ardından suyu süzün ve cevizleri soğuk suda yıkayın. Bu işlemi üç defa tekrar edin. En son yeşil cevizleri yarım saat daha kaynattıktan sonra reçel pişirmeye hazır hale gelecektir. Reçel tenceresine bir bardak su ve toz şekeri alın. Kaynayana kadar şerbeti karıştırın. Reçel şerbeti hazır kıvama gelince içerisine yeşil cevizleri ilave edin. Reçeliniz kaynarken karanfilleri de içerisine ilave edin. Reçeliniz kıvama gelince içerisine limon suyunu ilave edin ve bir taşım daha kaynatarak ocaktan alın. Kepçe ile reçeli kavanoza dökün ve kavanozun ağzını kapatarak ters çevirin.

Büyük bir zahmetle hazırlamış olduğunuz yeşil ceviz reçelini 12 saat sonra serin, nemsiz ve karanlık bir ortama alarak muhafaza edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Etiketler:yeşil ceviz reçeli yapımı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder